Friday, April 6, 2007

Freakonomics



Pe langa cardul de RATB si cartela de metrou, portofelul meu s-a mai ingrasat putin cu un card de la biblioteca ASE-ului. Inarmata cu el am intrat in Victor Slavescu cautand ceva despre istoria economiei mondiale. Logic ca m-am intors acasa cu altceva decat ceea ce voiam sa iau initial. Printre rafturile aranjate intru-un mod tipic aseist, am descoperit cartea Freakonomics scrisa de Levitt care imi fusese recomandata de o prietena acum cateva luni. Am cules-o, m-am dus la bibliotecara care mi-a trecut-o in cont si, cu promisiunea ca o voi aduce in 3 zile (fortata de o suspendare ulterioara a permisului pe 60 de zile in caz contrar) am plecat acasa.


In ciuda unor titluri care duc cu gandul ca s-a dorit a fi un bestseller, cartea este cu adevarat savuroasa precum portomarul de pe coperta. E de ajuns sa citesti numele capitolelor pentru a descoperi ca Levitt nu e un economist care sa foloseasca termeni complicati pentru a deveni celebru. Exemple:


  1. Ce au in comun profesorii si luptatorii de sumo?

  2. De ce se aseamana Ku Klux Klanul cu un grup de agenti imobiliari?

  3. De ce mai locuiesc traficantii de droguri cu mamele lor?

  4. Unde au disparut toti infractorii?

  5. Cum arata parintele perfect?

In capitolul in care se doreste a se gasi un portret al parintelui perfect si de a determina cum mediul familial influenteaza evolutia ulterioara a copilului in societate, Levitt ne prezinta cazul a 2 copii, unul alb si unul negru. Prin astfel de exemple simple Levitt reuseste sa aduca in discutie probleme grave ale economiei. Baiatul alb e crescut intr-o suburbie a orasului Chicago de catre parinti care citesc si se implica in educatie. Tatal sau care are o slujba decenta intr-o uzina il aduce deseori pe copil in excursii la munte. Mama sa e casnica si va relua ulterior educatia superioara dobandind in cele din urma diploma de absolvire. Baiatul e fericit are rezultate bune iar profesorii cred ca va ajunge in adevarat geniu matematic. Parintii il incurajeaza si sunt foarte mandri atunci cand ia premiu.


Baiatul negru este nascut in Daytona Beach, Florida, iar mama sa l-a abandonat la varsta de 2 ani. Tatal sau are o slujba buna in vanzari, dar este alcoolic. Deoseori il bate pe baiat cu furtunul de la masina de spalat. Intr-o noapte cand baiatul avea 11 ani, el decora bradul de Craciun - primul pe care il avea vreodata - cand tatal incepe sa-si bata iubita in bucatarie. El o loveste atat de tare incat cativa dinti ii sar din gura si aterizeaza chiar langa bradul copilului, dar baiatul se teme sa intervina. La scoala nu invata nimic si nu dureaza mult pana cand ajunge sa vanda droguri, sa talhareasca si sa poarte arma.El are grija sa doarma cand tatal sau vine acasa de la carciumi si sa fie plecat inainte ca acesta sa se trezeasca. Tatal sau ajunge in cele din urma in inchisoare, condamnat de viol. La varsta de 12 ani baiatul ajunge in situatia de a se descurca singur.


Pornind de la aceste 2 modele, Levitt vorbeste despre sistemul de invatamant din America, despre cum interzicerea avorturilor ar creste criminalitatea si chiar despre situatia din Romania condusa de Ceausescu si family values impuse de acesta.


In carte se face chiar o analiza a felului in care numele copiilor sunt alese in functie de gradul de educatie al parintilor si cum acestea pot influenta ulterior destinul. Astfel aflam numeroasele ortografii ale numelui Jasmine in ordinea crescatoare a educatiei mamei (numerele reprezinta gradul de alfabetizare):



  1. Jazmine 11,94

  2. Jazmyne 12,08

  3. Jazzmin 12, 14

  4. Jazzmine 12, 16

  5. Jasmyne 12,18

  6. Jasmina 12,50

  7. Jazmyn 12,77

  8. Jasmine 12,88

  9. Jasmin 13,12

  10. Jasmyn 13,23

Un alt capitol interesant este acela legat de Ku Klux Klan a carui concluzie este ca membrii erau doar niste copii mari cu parole si costume ridicole care au reusit sa instaureze frica in negrii si sustinatorii lor printr-un numar restrans de linsaje. Se da o statistica in urma careia se concluzioneaza ca numarul uciderilor negrilor de catre negri era mai mare decat crimele in numele KKK, dar teama fata de aceasta organizatie ar fi fost atat de exacerbata intrucat mult mai multe decese au fost trecute in contul lor decat ceea ce s-a intamplat de fapt. Finalul KKK ar fi fost provocat de desconspirarea secretelor clanului, producatorilor care se ocupau de gasirea unui nou dusman pentru serialul Superman. Astfel, toti copiii ajusesera sa se imbrace si sa vorbeasca precum membrii celei mai temute organizatii care si-a incetat activitatea la scurt timp.


AA..si sa nu uit...cartea se termina cu un reminder. Va aduceti aminte baietii de care discutam mai sus? Baiatul negru este acum in varsta de 27 de ani - Roland G Fryer economistul de la Harvard care studiaza nereusitele negrilor. Copilul alb a ajuns si el la Harvard. Ulterior lucrurile au luat o turnura proasta pentru el. Numele lui este Ted Kaczynski- a.k.a. teroristul cunoscut sub porecla de Unabomber.



2 comments:

Anonymous said...

si raspunsul la intrebarile de la inceput nu ni le spui?

Gingerdae said...

Pai...ideea era sa va fac sa cititi cartea...intrebarile erau just for teasing :D