Wednesday, June 13, 2007

Muzeul Taranului Roman

Gata sesiunea...gata anul 1 ...nu se mai afiseaza o data ultimele examene sa stiu daca dau mariri sau plec in vacanta linistita.Oricum, in asteptarea notelor si a reorganizarii din ASE (daca mai raman la buget sau nu) pierd vremea pe caldura de afara plimbandu-ma.Ieri am mers cu colega Adinaaa la Muzeul Taranului Roman asta si datorita unei bune campanii de promovare, cu un site frumos lucrat si printuri bine executate, dar si din dorinta mea de a misuna printre costumele populare.

Tarandu-ne de la metrou catre muzeu, ajunsesem sa ne dorim doar sa fie racoare inauntru. Dar a fost mai mult de atat. De la intrare am observat afisul care anunta ca pe 21 iunie Fete de la Music se va desfasura si in cadrul muzeului la ora 19.00 fiind concert de muzica lautareasca in Studioul Horia Bernea ( Vasile Nasturica si taraful sau, Andrei Mihalache si taraful sau, si inca un taraf din Botosani al lui Doru Farcas).

Pretul biletului de intrare in muzeu este de 6 ron, dar daca esti student 2 ajung. Cladirea arata bine dupa reconditionarea sa si am vazut ca a fost declarat in mai 1996-1997 Muzeul European al Anului. Problema lui o reprezinta doamnele care te supravegheaza prin camere pline de sictir si pe care le deranjezi daca le pui vreo intrebare legata de exponate. Exista intr-adevar aproape in fiecare camera cateva cartonase ce cuprind numere de ordine si denumirea obiectului dar fara lamuriri suplimentare. Norocul nostru a fost ca fiecare denumire era trecuta in romana/engleza/franceza/germana si din traduceri intelegeai la ce se foloseste.

Camera icoanelor avea la intrare o masuta pe care se aflau vreo 7-8 dosarele cu explicatii apartinand etnologilor muzeului. Cel mai interesant din punctul meu de vedere a atacat subiectul icoanele si geometria. Aici am citit despre tipurile de perspective- liniara, inversa, ierarhica. Mai era un dosarel cu explicatii despre un iconostas expus acolo si in care se incerca o diferentiere a elementelor care il compun.

Eu asteptam camera de costume populare care se afla la etaj. Unele erau expuse pe umeras insirate unele in spatele celorlalte ca un fel de prezentare Pret-a-porter colectie de primavara-vara dar erau si cele de toamna-iarna prezente cu bundite si ilice frumos croite. Pe manechine erau costumele specifice fiecarei zone din tara si nu numai existand si costume de unguri, polonezi, turci, tatari, bulgari... Uitandu-ma pe spatele unei ii sa-i analizez modelul observ o molie pe care o indepartez cu biletul doar ca sa aud o tipa crizata ce-si pierdea vremea pe acolo : 'nu mai face asa cu biletul'. Pfoai...incearcam si eu sa fac o fapta buna sa protejez obiecte din cultura romaneasca si nimeni nu apreciaza...Oricum...a fost interesant si in camera unde pe usa scria :

Era o expozitie realizata in 2002 cu tot felul de exponate care aduceau aminte de sarbatorile din acel an. Mi-a placut o carticica de superstitii romanesti din care am retinut una legata de foc:


ca sa le mearga bine oilor, se omoara un jder, se arde in foc si oile trebuie sa treaca prin fum. Scrumul de jder se pune pe lespezile de sare sa fie lins de oi.


Suntem cam sadici asa daca stai sa analizezi superstitia...sunt curioasa daca cineva chiar mai presteaza ritualul asta ;))... Mi-a placut vizita la muzeu si am reusit sa stam 3 ore prin camere. M-am bucurat ca am vazut grupuri de vizitatori inclusiv copilasi de gradinita care se inchinau la toate incoanele pe care le vedeau. Cred ca e important sa-l vizitezi ca sa nu ajungem ca turistii sa cunoasca mai bine traditiile noastre....Eh...inchei postul cu poza lui Gheorghe Tatomir, emblema muzeului, ales pentru ca : 'el nu personifica nici taranul Român, nici pe cel Balcanic. Oameni de soiul sau pot fi gasiti în Franta, Italia, Portugalia, Germania, sau chiar în Scandinavia. El a fost ales tocmai pentru ca personifica vechiul European. Ne consideram norocosi ca avem astfel de "Vechi Europeni" care mai traiesc în satele românesti de astazi.'



3 comments:

Adinaaa said...

Tovarasa Adina comenteaza:

1. "am observat afisul care anunta ca pe 21 iunie Fete de la Music" era la persoana 1, singular... eu nu am treaba cu asa ceva. :)))

2. Da... ala "stamp for holy bread" era des intalnit. :))) Nu mai tin minte cum se numea.

3. De ce ai spunea stergar unor carpe, frumos lucrate de altfel, daca le agati pe perete? :)))

4. Ai uitat sa mentionezi ca este des confundata catapeteazma cu iconostasul. Catapeteazma e o perdea, sau o draperie ceva. Uof, uite de asta imi atrag cautari cu 'filme bisericesti' :))

5. Ai uitat sa spui ca Botosaniul kicks ass pe acolo. Era reprezentat de nu-mi vine acum cuvantul, obiecte de lut de la Cucuteni, prin superstitii, dar si ca miscare rezistenta la sovietici. :D

6. Imi place de Tatomir asta. Si imi plac in general taranii pe tip vechi. Se vede ca au muncit la viata lor, au ceva in privire, nush, si nu stau la barul comunal sa dea cu toporul unii in altii cum se intampla acum.

Gingerdae said...

Depesa catre Adina:
1. poate te conving sa facem o vizita atunci plus ca am mai citit ca servesc bere si mici..e.ee still?..nimic??..eh mai vedem ;)
2.stamp for holy bread= pristolnic ;))
3.nah...mi-aduc acu aminte de faza cu de_perete_frecatoriu pentru chibrit sau gat_legau pentru cravata...explain that! :))
4.am zis sa nu intru in detalii tehnice ;))
5.Intr-adevar...erati fruntasi pe acolo...eu am ramas uimita la camera dedicata comunismului ca am gasit in dosarul celor arestati de securitate pe cineva din satul Baltagesti de unde s-a nascut mamaia.Ahh..si ma mir ca nu ai comentat nimic de 'chiaburi' :p
6. Dap...si mie mi se pare bine ales ca imagine a poporului...pare genul care isi tine nepotii pe genunchi si le spune povesti si ii invata ca nu pot obtine nimic in viata daca nu muncesc in prealabil.

Anonymous said...

http://lumerkoz.edu really great sites, thank you, http://rc8forum.com/members/Buy-Atenolol.aspx lagan dealings http://soundcloud.com/zolpidem sydenham freeman http://www.comicspace.com/avandia/ critically http://www.ecometro.com/Community/members/Buy-Sertraline.aspx griiner http://www.comicspace.com/aciphex/ maree lettering