Wednesday, July 18, 2007

Arsuri bulgaresti

Noua moda in Calarasi:trecutul cu bac-ul la bulgari. Am fost si eu cu o prietena la plaja acolo. S-a deschis in Silistra un hotel de 5 stele (parca ;) ) si are vreo 3 piscine pline de bulgari si romani. A fost o experienta interesanta ca dupa ce am ajuns pe malul celalalt sa caut o casa de schimb. Nu stiu cum a inteles femeia aia ce vreau eu de la ea caci eu sincer credeam ca o sa raman cu ron in portofel. Oricum, am reusit sa schimb 10 ron=5,5 leva...doar atat pentru ca nu vroiam sa schimb 50 ron si in plus avea tipa cu care am mers schimbat mai mult dintr-o vizita anterioara, eu acceptand sa fiu intretinuta in leva pe taram bulgaresc.


Spre hotelul Drustar se merge cam 800 de metrii de la intrarea in orasel si sunt multe indicatoare la fiecare coltisor cat sa nu te pierzi. Silistra in sine e saracacios, oameni cu o medie de varsta destul de inaintata unde totusi am observat un numar maricel de instructori auto. Cel putin asa am presupus ca Y de pe masini ar fi echivalentul scolii, avand in vedere ca se miscau incet si persoana care nu era la volan dadea indicatii prin urlete si frana violent la o greseala a soferului. Foarte aiurea cu alfabetul lor...te holbezi si nu pricepi nimic...vrei sa cumperi o apa te uiti neputincios la femeia de la magazin si ajungi doar sa arati cu degetul ce doresti. Mai sunt si unii care inteleg romaneste dar prea putini la numar :).





Am ajuns la hotel despre care am citit ca este asezat pe coltul de nord-vest al unei fortarete construite de imparatul Diocletian, aflandu-se in complexul arheologic Dorustorum-Druster-Silistra. Se spune ca Diocletian a folosit fortareata pentru raidurile impotriva sustinatorilor religiei crestine care incepeau sa cucereasca din ce in ce teritoriul. Pe net ei isi lauda hotelul ca fiind intr-atat de frumos cu peisaje linistitoare de-a lungul Dunarii incat lumea uita de trecutul sangeros. Lasand istoria la o parte, hotelul chiar arata foarte bine. Intrarea la piscina este permisa atat celor cazati cat si localnicilor sau turistilor ca noi, contra unui cost de 3 leva si 2 leva platesti optional daca nu suporti sa stai pe iarba si doresti chaise-long.


Tipul cu biletele ne-a directionat catre un batranel care mai stia putin romaneste si care la randul lui ne-a dat pe mana unui tanar pe care l-am auzit zicand : do you speak English? iar noi eram :thank God!!! Ne-a aratat oarecum pe unde sa stam si ce sa facem daca vrem sa bem sau sa mancam. Erau 3 piscine..una pentru copii, una medie la care atingeai baza piscinei si una mare unde inotai cam intr-una daca nu vroiai sa ajungi la fund. Totul destul de curatel in jur...si nup...nu ne-a furat nimeni lucrurile cat timp eram in apa. Terasa unde am mancat arata foarte bine cu vedere la Dunare si am observat ca exista si posibilitatea unei excursii pe apa pentru vizitarea unor situri arheologice. Servirea a fost...so and so...noroc ca exista un meniu in engleza...oricum o pizza cu o bere au fost 3,8 leva insemnand ~ 6 ron.


Si astfel dupa ce am stat de la 10 la 5 acum arat ca un mar ionatan parguit. Am dormit aseara destul de bine inca nu simt dureri acute si sper sa nu ma apuce mai tarziu. Oricum....cred ca ajunge cu statul in soare pentru cateva saptamani pentru mine :) Urmatoarea vizita sper sa fie pe litoralul nostru...

4 comments:

Adinaaa said...

Eu cand am traversat Bulgaria am oprit intr-un loc unde nu numai ca vorbeau aia romana, dar am si platit cu lei. :)))

Si... ceva racheti draguti pe acolo? :))))

Gingerdae said...

well..sa stii ca am intalnit foarte multi tipi cu o fatza dubioasa si cu tatuake pe ei. Dar cred ca erau in concediu si ei se relaxau la piscina asa ca nu am avut probleme ;))

Adinaaa said...

Sau erau doar mafioti care oricum nu lucreaza niciodata... Bulgaria, mereu surprinzatoare. :)))

Pax said...

You have to love Bulgaria. It's a very nice country, with lovely, friendly people. :)) I kill myself..
No, really, cei mai de treaba pe sosele la ei sunt mafiotii (adica aia in mertzane argintii sau negre) pentru ca iti semnalizeaza tot timpul cand e politie in fata. In rest.. Doamne ce femei urate au. (and that's all I have on Bulgaria)